Wanneer we kijken naar gebouwen en andere bouwsels, zien we natuurlijk al snel dat deze uit enorm veel materialen bestaan. Hout, ijzer en bijvoorbeeld beton zijn veel voorkomende bouwmaterialen met ieder hun eigen functie. Met name beton komen we vaak tegen als fundering binnen veel gebouwen. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is de stevigheid die beton met zich meebrengt. Deze stevigheid wordt grotendeels geleverd door het gebruik van betonijzer. Wat dat precies is en wat de belangrijkste eigenschappen van betonijzer zijn, leggen we hieronder uit!
Stevigheid en structuur
Betonijzer is de verzamelnaam voor het materiaal waarmee beton gewapend wordt. Dit zijn veelal stalen constructies die men in het nog natte beton plaatst. Op deze manier wordt de constructie verwerkt in het beton en kan het beton trekkrachten opvangen die later op het beton komen te rusten. Beton verkrijgt dus als het ware zijn stevigheid dankzij het betonijzer. De structuur van de staalconstructie is vaak verschillend omdat beton in veel verschillende bouwsels wordt gebruikt waar weer een andere krachtsverdeling benodigd kan zijn.
Soorten wapening
Eigenlijk worden alleen staalsoorten officieel gekenmerkt als betonijzer. Het wapeningsstaal bestaat veelal uit ijzer en betonstaal. Het type betonstaal wordt vervolgens gekenmerkt door een bepaald getal dat weer bepalend is voor de hoeveelheid trekkracht in Newton per vierkante millimeter. Vervolgens zijn er ook nog verschillende soorten betonstaal zoals warmgewalst betonstaal, koud gevormd betonstaal en watergekoeld betonstaal ieder met andere eigenschappen. Naast echt betonijzer zijn er nog meer manieren om beton te wapenen. Materialen die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld aramide, kippengaas, koolstofvezel of zelfs bamboe. Ook hier kent ieder materiaal vanzelfsprekend zijn eigen eigenschappen en hangt er natuurlijk ook een ander prijskaartje aan.
Vormen en dikte
Tot slot is een belangrijke eigenschap van het betonijzer de vorm waarin het ijzer terugkomt. De vorm van het betonijzer is namelijk zeer bepalend voor de manier waarop de krachtsverdeling opgevangen wordt in het beton. Zo zijn er rechte staalconstructies maar tegelijkertijd zijn er ook talloze andere mogelijkheden. Een bouwtechnicus heeft kennis van deze krachtsverdelingen en kan advies geven naar wat noodzakelijk is binnen bepaalde constructies. Behalve de vorm van het ijzer kan natuurlijk ook de dikte afwijken. Ook de dikte speelt uiteraard een belangrijke rol in de hoeveelheid kracht die een betonconstructie aankan maar zorgt tegelijkertijd voor een toename van de kosten en van het gewicht van het beton zelf.
We hopen je aan de hand van bovenstaande eigenschappen iets meer inzicht gegeven te hebben in wat betonijzer nu eigenlijk is en hoe je hier veilig in de bouw mee werkt. Wil je graag meer informatie of wil je weten welke vorm van betonijzer voor jouw situatie het meest van toepassing is? Neem dan contact op met een specialist zij voorzien je graag van alle benodigde informatie!