De belangrijkste verschillen tussen Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon zijn: Cabernet Franc is een wijndruif met een zwarte schil, terwijl Sauvignon-druiven langzamer rijpen. Cabernet Franc heeft aroma’s van donkere kruiden met kruidachtige tonen van tabak, terwijl Sauvignon grafiet en zwarte kersen smaken.
Cabernet
De Cabernet Sauvignon is een druifzwarte tank Origineel Frans. Wereldberoemd druivenras, het is uitgegroeid tot een van de meest gebruikte druivensoorten ter wereld. Het groeit in de meeste wijnbouwlanden in verschillende klimaten, van Canada tot Libanon. Het dankt zijn internationale erkenning aan de grands crus van de Bordeaux-wijngaard waar het vaak wordt gemengd met Merlot en Cabernet Franc. Dankzij deze fijne eigenschappen is het uitgegroeid tot een van de meest beroemde rode wijnen ter wereld.
Ondanks de globalisering van de teelt is deze druif een relatief recente druif. Het is het product van rassenvermenging van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc gemaakt door willekeurige xvii ste eeuw in het zuidwesten van Frankrijk. Het dankt zijn populariteit aan zijn gemakkelijke teelt (de druiven hebben een dikke schil en de wijnstokken zijn bestand tegen vorst en rot) maar ook aan een specifieke geur die het zijn typische karakter geeft. Door de gemakkelijke uitspraak is het een vertrouwd en betrouwbaar product voor de consument, zelfs als het uit regio’s komt die niet geschikt zijn voor wijnbouw.
De oorsprong van Cabernet Sauvignon was lange tijd een raadsel en gaf aanleiding tot vele mythen en interpretaties. Er wordt gezegd dat de term “sauvignon” van het woord wild komt ; de druivensoort zou een wilde soort zijn van vitis vinifera die inheems is in Frankrijk. Lange tijd werd aangenomen dat de druif zijn oorsprong had in de Oudheid . Er wordt zelfs gezegd dat het de biturica- druif is die door de Romeinen werd verbouwd en waarover Plinius de Oudere spreekt. Volgens Germain Lafforgue is het Montesquieu, in zijn Memoir on the culture of the vine (1783), die als oorsprong gaf aan vidure / bidure harde wijnstok . Het was Auguste Petit-Laffitte, die in zijn werk La vigne dans le Bordelais (1868) deze twee namen ontleende aan biturica.
Sauvignon
De Sauvignon B (of sauvignon blanc) is een verscheidenheid van wijnstok (Vitis vinifera) French, op grote schaal in Frankrijk, Kroatië, de Verenigde Staten, in Chili, in Zuid-Afrika, in Australië en Nieuw-Zeeland. Het is een van de bekendste witte wijnen. Een variant met roze korrels, sauvignon gris G. Het heeft dezelfde karakters. De kleine verschillen betreffen een betere aanleg voor de productie van zoete of zoete wijnen. De jonge wijnen van Sauvignon Blanc heeft een karakteristieke geur, heel verschillend van die van andere rassen, de belangrijkste descriptoren zijn de jeneverbes , de doos , de kiem van zwarte bessen, de plas kat, de grapefruit, de passievrucht en, in sommige gevallen, rook, gebraden vlees of zelfs de vuursteen.
De aroma’s van sauvignon zijn het resultaat van de aanwezigheid van sterk geurende moleculen, vluchtige thiolen. Deze zijn in de vorm van sporen aanwezig in de most en worden geconcentreerd tijdens de alcoholische gisting . Het is onder de werking van gist (Saccharomyces cerevisiae) dat vluchtige thiolen vrijkomen uit niet-vluchtige voorlopers waarvan de structuren zijn geïdentificeerd als S- geconjugeerd aan cysteïne.
De Cabernet Sauvignon , een zwarte druivensoort die bekend staat om de samenstelling van de wijnen van Bordeaux , is een kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon. De Cabernet is ook een veelgebruikte wijn voor het maken van verschillende gerechten, waaronder rode wijn saus.