Culinair Kroatië wordt ook wel het geheim van Dalmatië genoemd. Waar het fruit, de passie, liefde voor eten en wijn, en een aangeboren verlangen om de beste smaken van Kroatië naar de wereld te brengen. Het is ontstaan vanuit de wens om dingen als Culinair Kroatië te doen: de ongelooflijke overvloed en diversiteit van het land aan de wereld laten zien. Daarnaast is toerisme een belangrijke bron van inkomsten in Kroatië, dankzij de schoonheid van het land en de verschillende culturele en recreatieve activiteiten. Kroatië, dat slechts 4,6 miljoen inwoners telt, ontving in 2017 18,5 miljoen toeristen.
De kust en het toerisme
Het toerisme vertegenwoordigt 18,4% van het BBP in 2018. De Franstalige website over de Balkan Le Courrier des Balkans geeft echter aan dat “het werkelijke gewicht van de sector zelfs nog groter is. Als we rekening houden met het inkomen van de grijze economie, van banen tot zwarte, kamers en appartementen die worden verhuurd aan de kust zonder te zijn uitgeroepen, waardoor Kroatië het Europese land is dat het meest afhankelijk is van één enkele toeristische activiteit ”.
Makarska riviera
De Makarska riviera of Makarska kust verwijst naar het Dalmatische deel van de Kroatische kust aan de Adriatische Zee. Het strekt zich uit aan de voet van de berg Biokovo over een lengte van 60 kilometer en een breedte van hoogstens enkele kilometers. Het is een populair toeristisch gebied als gevolg van de zon en de stranden van kiezels.
Centrale deel van het land
De centrale deel van het land (in het Kroatisch središnja Hrvatska) of schoon Kroatië is een van de vier historische regio’s van Kroatië met de Istrië , de Dalmatië en Slavonië. Het verwijst ook naar het deel van het huidige Kroatië dat werd geïntegreerd in het Koninkrijk Kroatië van de Habsburgers.
Centraal Kroatië omvatte een deel van de Kroatische kust, de Kroatische Dinarische Alpen ( Kordun , Lika en de Gorski kotar ) de Kroatische Zagorje en Međimurje.
Culinaire gerechten
Kroatië heeft een diverse keuken. De gerechten aan de kust, zowel Dalmatië als Istrië, hebben veel mediteraanse invloeden. Het zijn veelal lichtere gerechten die gemaakt worden van Olijfolie en gecombineerd worden met rode wijn of witte wijn. Het binnenland van Kroatië staat meer bekend om de stevigere gerechten. Aan de zee wordt er veel meer gekook met vis en zeevruchten. In het binneland is vlees die meer de domninate factor.
Risotto met inktvisinkt
Kroatië risotto zwarte inkt van inktvis. Het wordt ook wel Crni rižot (tseurni rizhotte) genoemd. Wat zwarte risotto betekent in het Kroatisch. Specialiteit van de kust aangezien de inktvis zeer aanwezig is in de Adriatische Zee. De rijst wordt gekookt met inktvis die in kleine stukjes is gesneden. Hierna wordt het verder gekookt met de inkt van de inktvis. Sommige zogenaamde ’toeristische’ restaurants gebruiken liever inktvisinkt die in poeder is gekocht dan vers, maar het blijft een heerlijk gerecht .
Sarma
Sarmas zijn gemaakt van zuurkool koolbladeren , gevuld met gehakt en rijst , gekookt in een bouillon met gerookte vlees. Je kunt Kroatië niet verlaten zonder de sarma’s te hebben geproefd. Het is een van de beste gerechten van het land .
Gevulde paprika’s
Punjene paprika (pouniènè paprika). Zelfde bereiding als de sarma’s behalve dat de paprika’s gevuld zijn . Het geeft een heel andere smaak en toch zou ik tussen de sarma’s en de gevulde paprika ’s niet kunnen zeggen welke het lekkerst is!