Als iedereen even de adem inhoudt, de ogen zijn gericht op het bruidspaar en het moment van het moment is daar…: Het bruidspaar doet hun trouwringen om. Een ongelooflijk en onvergetelijk moment – dit ritueel is al zo lang als we ons kunnen herinneren een integraal onderdeel van elke bruiloft. Maar waarom is het zo? Waarom houden we van deze gewoonte?
De trouwring in de oudheid
Zelfs de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken symboliseerden het huwelijk met ringen. In het Romeinse Rijk was het aanvankelijk een wettelijk beschermd recht om ringen te dragen en dus een grote eer. De ring ontwikkelde zich later tot een symbool van rijkdom en een belofte tussen twee mensen. Het overhandigen van de ring was toen nog een aanbetaling voor de bruiloft in plaats van een symbool van liefde. De traditie van de Romeinen werd overgenomen door de christenen en vond zo zijn weg naar de kerk. Lange tijd stond de verlovingsring op de voorgrond. Trouwringen zoals we die nu kennen, bestonden in het begin niet eens.
Vroeger eenvoudig, nu individueel
In de Middeleeuwen vindt men de eerste aanwijzingen dat zowel de man als de vrouw na het huwelijk een eenvoudige trouwring met diamant droeg. En pas tegen het einde van dit tijdperk werd er onderscheid gemaakt tussen verlovings- en trouwringen. De verlovingsring was versierd met een edelsteen, de trouwringen waren toen van ijzer en hadden een vrij eenvoudige, ronde vorm. Net als vandaag symboliseert de ring de oneindigheid van liefde, zonder begin en zonder einde. En toen, net als nu, stonden de gebruikte materialen voor de duurzaamheid en stabiliteit van het partnerschap. We houden nog steeds van het visuele onderscheid tussen verlovings- en trouwringen: verlovingsringen zijn vaak in het oog springend en versierd met een grote, fonkelende diamant – een solitaire, de droom van elke vrouw. Volgens verhalen was de minnares van de Franse koning Karel VII, Agnès de Sorel (1422 – 1450), de eerste vrouw die koninklijke diamanten droeg. Uit deze tijd stamt ook de gewoonte om een kleine diamant in een trouwring te zetten. Gelukkig is de trouwring niet meer geheel van ijzer en zonder glinsterende diamanten. Met onze configurator kunt u uw ringen zo individueel ontwerpen als u wilt. Of het nu eenvoudig, klassiek elegant, opvallend modern is – kies uit verschillende legeringen, verschillend bewerkte oppervlakken en laat letters, kleine afbeeldingen, tekeningen, uw hartslag of vingerafdruk graveren.
De trouwring links of rechts dragen?
In Nederland wordt de trouwring traditioneel aan de rechter ringvinger gedragen. In de VS hoort de trouwring bij de verlovingsring aan de linkerhand. Waar het uiteindelijk moet worden gedragen, is aan elk paar. Maar waar komen de twee varianten vandaan?
In der Antike glaubte man, dass vom linken Ringfinger aus die „Vena Amoris“ direkt zum Herzen führt. Andere begründen das Tragen des Ringes an der linken Hand mit der Nähe zum Herzen. Und auch die katholische Kirche hat im 17. Jahrhundert die Wahl der linken Hand bestärkt, da der Pfarrer bei der Trauung des Paares die ersten drei Finger der linken Hand, ausgehend vom Daumen, einzeln berührt hat. Dies sollte die Dreifaltigkeit symbolisieren. Der Ehering kam dann an den vierten Finger.
Es gibt aber auch Theorien, warum der Ring an die rechte Hand gehört. Als Gegenstück zu der „Vena Amoris“ heißt es, dass die Liebesader der Germanen von der rechten Hand aus zum Herzen führte – dies würde die deutsche Tradition erklären. Ein Bibelzitat aus Exodus 15.6. sagt, dass die rechte Seite die „Gute“ ist. Aber auch die Reformation könnte ein Grund für das Tragen des Eheringes an der rechten Hand sein. Es heißt, dass Protestanten aus Protest und wegen ihrem Glauben den Ring bewusst an der rechten, anstatt der linken Hand trugen.
Heute kann der Ehering an jeder Hand getragen werden. Sie müssen sich wohl fühlen und beschließen, ob der Ehering zusammen mit dem Verlobungsring an der linken Hand oder separat an der rechten Hand getragen wird. Entscheiden Sie sich für die erste Variante, finden Sie bei acredo wunderschöne Ringkombinationen, die sowohl den Verlobungs- als auch den Ehering zur Geltung kommen lassen und perfekt miteinander harmonieren.
Traditionen geben Ihrer Hochzeit einen ersten Rahmen, welchen Sie mit Ihren eigenen Ideen und Vorstellungen ausschmücken. Und wenn man weiß, warum man die Traditionen wahrt, woher die Bräuche stammen und was die Symbolik dahinter ist, dann ist es umso schöner diese Bräuche zu zelebrieren.