Wie momenteel een huis bouwt of een appartement verbouwt, krijgt onvermijdelijk te maken met de vraag: doorstroomboiler of warmwaterboiler? We laten zien wat waar en wanneer het meest logisch is. We zullen eerst het verschil bespreken en daarna de voor- en nadelen van beide toestellen met elkaar vergelijken. Wat is het verschil? Bij een doorstroomverwarmer wordt het water verwarmd door elektriciteit of aardgas terwijl het door het apparaat stroomt.
Een warmwaterboiler daarentegen is bijna altijd gekoppeld aan een verwarmingssysteem of een zonnesysteem, waardoor het water dat in de elektrische boiler is opgeslagen, wordt verwarmd. De instant boiler in één oogopslag Klein maar machtig! De doorstroomverwarmer neemt door zijn compacte vorm weinig ruimte in beslag. Hieronder de voor- en nadelen van het apparaat.
Voordelen
De doorstroomverwarmer heeft aanzienlijk minder ruimte nodig dan een warmwaterboiler. Dit komt doordat er geen water wordt opgeslagen in de doorstroomverwarmer. Integendeel, zoals de naam al doet vermoeden, wordt het verwarmd wanneer het door het apparaat gaat. Doordat er geen watertank nodig is waarin het te verwarmen water wordt opgevangen, wordt het risico op kiemvorming extreem geminimaliseerd. Daarnaast is een boiler beduidend goedkoper dan een warmwaterboiler en kan deze voor een paar honderd euro worden geïnstalleerd. Installatie is ook veel eenvoudiger.
De niet-bestaande waterberging is ook een voordeel in termen van energie-efficiëntie, omdat er geen energie verloren kan gaan als deze niet wordt gebruikt. Doorstromers worden in de regel dicht bij de kraan geïnstalleerd, zodat er geen leidingverliezen kunnen optreden. Bovendien heeft hij geen opwarmtijden nodig zoals een elektrische boiler en zorgt hij voor een onbeperkte hoeveelheid warm water. Als er meerdere badkuipvullingen achter elkaar worden ingeschonken, is de capaciteit van een warmwaterboiler snel opgebruikt.
Deze warmwatertank neemt veel ruimte in beslag – een doorstroomverwarmer is compacter. Dankzij het compacte ontwerp kan de doorstroomboiler ook eenvoudig in elke badkamer worden geïntegreerd – u kunt uw douchecabine natuurlijk flexibel aanpassen aan deze omstandigheden.
Nadeel
Het leveren van meerdere tappunten is van oudsher lastig bij de doorstroomgeiser. Tijdens het douchen kunnen koude verrassingen ontstaan als iemand warm water uit een andere kraan haalt. In extreme gevallen is de waterstroom zo laag dat de boiler volledig uitschakelt en er alleen koud water uit de douche komt. Het is echter normaal dat er de eerste keer dat het apparaat wordt ingeschakeld slechts kort koud water komt, omdat het altijd even duurt voordat het apparaat start.
Helaas kan het een tijdje duren om warm water snel te verwijderen voor een kattenwas. Het fenomeen dat warm water enige tijd nodig heeft om te stromen, wordt ook wel koudwaterafvoer genoemd. Maar niet alleen temperatuurschommelingen behoren tot de nadelen van de doorstroomverwarmer, ook een hoog primair energieverbruik is er één van.
Om water te verwarmen zet het apparaat elektriciteit om in warmte. Hierdoor gaat er meer energie verloren dan bijvoorbeeld bij verwarming op gas, waarbij een fossiele brandstof direct wordt omgezet in warmte. Bovendien mag een boiler niet worden gebruikt met olie, stadsverwarming of hernieuwbare energiebronnen.