Over het algemeen markeert Pasen de opening van het Kroatische lenteseizoen . Tijdens het lange paasweekend trekken veel Kroaten uit het binnenland naar de kust en de eilanden voor een voorproefje van de zomer, ook al is het veel te koud om te zwemmen.
Kroatische eilanden
Dubrovnik, Pula en de eilanden eilanden Hvar en Korcula zijn favoriet onder Kroaten, Italianen en Slovenen voor lange weekenden in maart, april en mei . Terwijl hotels op die plaatsen druk kunnen worden, hotelsop de meeste andere eilanden, vooral in de noordelijke Adriatische Zee, blijven gesloten. Privé-accommodatie kan ook moeilijk te vinden zijn.
De vroege lente is over het algemeen het beste seizoen om Plitvice Lakes National Park te bezoeken, aangezien de meren en watervallen opgezwollen zijn door smeltende wintersneeuw en er minder bezoekers zijn. Het is zelfs een prima tijd om de meeste van de spectaculaire nationale parken van Kroatië te bezoeken .
Het voorjaar in Kroatië
Naarmate de dagen in het late voorjaar warmer en langer worden , wordt het seizoen de beste tijd om de Kroatische kust en eilanden te bezoeken . Medio mei kan het in het zuiden van Dalmatië aangenaam warm zijn. U zult niet de enige zijn, maar u zult ook niet het punt hebben bereikt waarop het aantal toeristen op de Kroatische eilanden in aantal overtreft! Bovendien hebben hotels hun prijzen voor het hoogseizoen nog niet verhoogd.
Het grootste nadeel van reizen binnen Kroatië in het voorjaar is dat Jadrolinija zijn zomerschema pas in het laatste weekend van mei lanceert. Tot die tijd zijn er minder veerboten van het vasteland naar de eilanden en tussen de eilanden. Je hebt dus niet zoveel flexibiliteit bij het plannen van je schema.
Zagreb in het voorjaar is echt een lust voor het oog, aangezien de stadsparken vol bloemen staan. Het uitgaansleven is geweldig en er zijn tal van culturele festivals.
Opwarmen met heerlijk Kroatisch eten & drinken
Terwijl mensen over het algemeen aan zeevruchten denken als ze aan Kroatisch eten denken, is de keuken veel diverser dan alleen dat! Ik heb meestal geen trek in zeevruchten in de winter, en mijn maag is gefocust op stevige, zielverwarmende gerechten.
Denk aan het snacken van in het vuur geroosterde kastanjes en gevlekte fritule met poedersuiker (mini-donuts) terwijl je door prachtige oude steden dwaalt, en je vervolgens tegoed doet aan stevige stoofschotels en geroosterd vlees voor het avondeten!
Je kunt je gerechten afmaken door er een goede fles Kroatische witte wijn zoals Posip uit Korcula, of Grasevina of rode wijn zoals Plavac Mali of Frankovka te nemen.