Witte wijn kan variëren van zeer droog, zoals sommige soorten pinot grigio, tot zeer zoet, zoals zoete rieslings en eikenhouten chardonnay-wijnen. Een van de zachtste, meest drinkbare witte wijnen en alom aangenaam, sauvignon blanc is schoon en verfrissend. Noch zoet noch droog, deze witte wordt vaak beschreven met tonen van citrus en de lichtzoete geur van vers gemaaid gras.
Pinot Gris vs. Pinot Grigio vs. Pinot Blanc
De Pinot wijn wordt wellicht geschonken uit de fles, en zowel de Pinot Grigio, Pinot Gris en Pinot Blanc komen allemaal uit dezelfde familie. De familie “Pinot”, geen verrassing, waardoor ze nauw verwant zijn aan Pinot Noir. Maar ze zijn wel echt verschillend van elkaar ook al hebben ze veel met elkaar gemeen.
Pinot Blanc
Pinot blanc is een witte wijndruif die wordt gebruikt om een droge Franse wijn te maken met dezelfde naam, pinot bianco in Italië, en Weissburgunder (VICE-bur-gund-er) in Duitsland en Oostenrijk. De druif is een witte mutatie van pinot gris (zelf een mutatie van pinot noir) en is afkomstig uit Bourgondië, Frankrijk. Pinot blanc-druiven kunnen worden gebruikt om stille, mousserende en zoete dessertwijnen te maken en wordt vaak vergeleken met chardonnay vanwege de hoge zuurgraad. Afhankelijk van de behandeling van de druiven kan pinot blanc licht en verfrissend zijn, of eikenhout en vol van smaak. Pinot blanc wijn vertoont een sterke geur met tonen van appel en amandel, en heeft een gemiddeld tot hoog alcoholgehalte.
Pinot Gris
Pinot Gris-wijn is afkomstig uit de Elzas in Frankrijk, terwijl Pinot Grigio uit het noordoosten van Italië komt. Pinot Gris heeft ook een zoete smaak met een rijk aromatisch karakter, terwijl Pinot Grigio een lichtere, frisse smaak heeft met een nogal citrusachtige smaak. Dit hele verschil komt door het proces van oogsten en hanteren van de druiven. Pinot Grigio wordt eerder geoogst dan Pinot Gris, wat het eindproduct voor sommigen minder aantrekkelijk maakt vanwege de zuurgraad. Door dit proces lijkt het alsof de twee wijnen extreem verschillend zijn, maar in feite zijn ze gemaakt van dezelfde druif en zouden ze hetzelfde kunnen zijn als de twee regio’s zouden samenwerken tijdens het wijnmaken.
Pinot Grigio
Pinot Grigio is droog, licht tot vol van smaak met aroma’s van citroen-limoen, peer en steenfruit zoals perzik en abrikoos. Er kunnen ook geuren zijn van amandel, kruiden of kamperfoelie. Smaken variëren van meloen tot groene appel; sommige bieden citrusvruchten. Typisch zorgt de gemiddelde tot hoge zuurgraad ervoor dat de wijn niet te zoet wordt. Pinot Grigio heeft weinig tannines en heeft de neiging een slankere lichaamsstijl te hebben als hij in Italië wordt gemaakt. Dezelfde druif in Duitsland, Frankrijk en andere nieuwe wereldgebieden is vaak wat voller en rijker van smaak. In Kroatië staat de Pinot Grigio bekend onder de naam Pinot Sivi.
Pinot Blanc versus Chardonnay
Pinot blanc wordt vaak aangezien voor chardonnay, die een vergelijkbare kleur en zuurgraad heeft. Pinot blanc wordt vaak op dezelfde manier behandeld als chardonnay tijdens het wijnbereidingsproces, omdat beide goed rijpen op eikenhout. De resulterende wijn is medium tot vol met een goede zuurgraad, vergelijkbaar met chardonnay. Pinot blanc-druiven worden op een aantal manieren gebruikt om verschillende wijnstijlen te produceren, hoewel de variëteit niet zo populair is als die van de dominante witte wijn, chardonnay.
Wat is het verschil tussen Pinot gris en Pinot noir?
Pinot Grigio/Gris zijn de middelste mutaties, ongeveer halverwege tussen Pinot Noir en Pinot Blanc. Nu we het er toch over hebben, Pinot Grigio en Pinot Gris zijn precies hetzelfde, maar anders. Pinot Gris/Grigio is de naam van een grijs/paars getinte druif die zijn oorsprong vindt in de Elzas in Frankrijk (zie hierboven). “Grigio” is gewoon de Italiaanse vertaling van “gris”.