Er zijn zoveel voordelen aan het terugdringen van verspillen van voedsel – van geld besparen en vervuiling voorkomen tot het ondersteunen van je gemeenschap door ervoor te zorgen dat er voldoende middelen zijn. Op dit moment kan niemand het zich veroorloven om voedsel weg te gooien, of het nu gaat om restjes van een week oud of producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Met deze simpele trucs leer je efficiënt boodschappen doen en gemakkelijk maaltijden bereiden om voedselverspilling thuis serieus te verminderen.
Vooruit plannen
Het plannen van maaltijden voor de week begint met controleren wat er in de koelkast staat, zodat je het meeste kunt halen uit wat je al hebt. Als je maaltijden voor de week plant, zorg dan voor een lijst met ingrediënten voor maaltijden die je gezin graag eet, zodat je gemakkelijk kunt winkelen en gerechten kunt bereiden. Bedenk ook hoe vaak je uit eten gaat of afhaalmaaltijden bestelt, en neem de hoeveelheden op je boodschappenlijstje op, zodat je niet te veel koopt. Groot inkopen bespaart alleen geld als je de producten gebruikt voordat ze bederven.
Denk aan opslag
Bedenk voordat je de boodschappen uitpakt wat waar moet komen. Wist je dat sommige groenten en fruit tijdens het rijpen natuurlijke gassen afgeven, waardoor andere producten in de buurt sneller bederven? Probeer bananen, appels en tomaten apart te bewaren en ander fruit en groenten in verschillende lades of bakken te bewaren. Het helpt ook als de koelkasttemperatuur constant blijft.
Wees creatief met bewaren
Als items in de koelkast er triest beginnen uit te zien, is het tijd om ze te bewaren. Bekijk enkele recepten online en vries, bewaar of hergebruik overtollige groenten en fruit om te voorkomen dat ze verloren gaan. Je kunt ook restjes invriezen als je weet dat niemand ze de komende dagen gaat eten. Behalve dat het beter is voor het milieu, heb je voor noodgevallen ook een paar diepvriesmaaltijden in de vriezer liggen. Als producten sneller lijken te bederven dan normaal, is het misschien tijd om de instellingen van je koelkast te controleren.
We kunnen allemaal efficiëntere manieren vinden om het meeste uit onze boodschappen te halen. Hopelijk hebben deze tips tot wat meer ideeën geleid. Voor meer tips en lekkere recepten ga je naar Madame Appetit.