Smartwatches zijn uiterlijk na de release van de Apple Watch bij iedereen bekend, ook al is hun verspreiding in het wild nog vrij laag. De markt biedt nu een grote variatie aan modellen van verschillende fabrikanten en vooral uit verschillende ecosystemen: watchOS van Apple, Android Wear van Google, Tizen van Samsung of zelfs eigen creaties zoals Pebble of Alcatel. Wat ze allemaal gemeen hebben: de verbinding met de smartphone en het uitgangspunt om het digitale leven gemakkelijker te maken. Of misschien niet?
Wat kan een smartwatch doen?
De meeste smartwatches kunnen alleen uit eigen beweging de tijd weergeven en enkele apps starten. Voor veel functies is een internetverbinding of gps-positie vereist, of in ieder geval een smartphone als gegevensbron. Een actieve Bluetooth-verbinding met de smartphone is daarom een voorwaarde voor het gebruik van de smart-functie. Naast de klassiekers zoals de weergave van de tijd, de datum, het huidige weer en (nu heel belangrijk) het batterijniveau, hebben de fabrikanten van de besturingssystemen alle denkbare standaardfuncties voor gewone gebruikers al ingebouwd:
- De klassieke chronograaffuncties zoals tijd, wekker, stopwatch en timer.
- Een functionele fitnesstracker voor het registreren van je eigen bewegingsgedrag, op veel modellen al aangevuld met een hartslagmeter.
- De standaard PIM-applicaties Agenda, E-mail en Contacten.
- De weergave van kaarten inclusief stapsgewijze navigatie.
- De weergave van alle soorten meldingen (d.w.z. alle meldingen die ook door individuele apps op de mobiele telefoon worden weergegeven).
Deze standaardfuncties zijn uit te breiden met apps van derden. Het aanbod aan apps varieert afhankelijk van het platform, maar de Samsung Smartwatch die ik lang heb getest met zijn eigen Tizen-besturingssysteem is nog bescheiden klein. In het ecosysteem van Apple (Apple Watch – watchOS) en Google (Android Wear) is het aanbod wat uitgebreider. De meeste apps die beschikbaar zijn voor de smartwatch hebben een locatiegebonden context (restaurantzoeker, bezienswaardigheden in de omgeving, etc.) of zijn ontworpen als extra display bij een smartphone-app om het hanteren van de telefoon in bepaalde situaties overbodig te maken (vliegtickets vanaf Luchtvaartmaatschappijen, weergave van klantenkaarten (gsm-pocket) of betaling door middel van barcodes (Blue Code), …). Het is dus perfect om de smartwatch in het dagelijks leven te gebruiken.
Hoe worden smartwatches in het dagelijks leven gebruikt?
In theorie kunnen smartwatches ook zonder telefoon gebruikt worden, maar dit zijn alleen iets modernere horloges zonder verder groot gebruik.De smartwatches laten pas hun volle potentieel zien in combinatie met een gekoppelde smartphone en de meeste vertegenwoordigers van hun soort zijn erg kieskeurig. watchOS-apparaten spreken alleen met iOS, de Tizen-apparaten momenteel alleen met Android (iOS-ondersteuning is al aangekondigd door Samsung), de situatie is anders met Android Wear of Pebble en andere propriëtaire systemen, ze spreken met iOS en Android. De Windows Phone van Microsoft wordt volledig weggelaten, behalve de ondersteuning die wordt geboden door de interne Microsoft-band. Maar wat zijn de typische gebruiksscenario’s als ik een van de zeer chique en klassieke horloge-achtige apparaten om mijn pols heb?
- Een snelle blik is voldoende om de naam van de beller te herkennen wanneer er een oproep binnenkomt, en vervolgens de telefoon uit uw zak te halen of op te hangen of het geluid uit te zetten. Erg handig tijdens vergaderingen of wanneer de telefoon buiten bereik is. Bij een gekoppelde speakerphone is het natuurlijk allemaal een stuk logischer, dan kun je ook meteen de telefoon oppakken.
- Hetzelfde gedrag is ook van toepassing op alle soorten meldingen: of het nu gaat om e-mails, messenger-berichten, agendaherinneringen, enz.: Een snelle blik is voldoende om het belang in te schatten. Indien nodig kunnen berichten direct op de smartwatch worden gelezen en beantwoord met kant-en-klare tekstmodules of smileys.
- Smartwatches zijn fantastisch om te gebruiken voor navigatie. Ze trillen zachtjes kort om u te herinneren aan de volgende afslag en, vooral bij voetgangersnavigatie, is een vluchtige blik er vaak genoeg om op de gegeven route te blijven.
- Bovendien kunnen de meeste smartwatches worden bediend via spraakinvoer. Sms dicteren, bellen, zoeken op internet, enz. – waarschijnlijk niets voor de drukke metro, maar heel praktisch in combinatie met een handsfreesysteem in de auto.
Smartwatch kopen
Wat is de beste smartwatch? Dat ligt aan de persoon en waarvoor je een smartwatch zoekt. Kijk in onze Smartwaches top 5 voor het beste model voor jou.