Een goede manier om je website onder de aandacht te brengen bij je doelgroep is het schrijven van een gastblog op een relevant weblog. Wij geven je graag een aantal tips over hoe je jouw artikel op een populair blog kunt krijgen.
Waarom gastblogs schrijven?
Met een gastblog kom je niet alleen direct onder de aandacht van de lezers van het betreffende blog, je zorgt ook voor een relevante link vanaf een relevante website naar jouw website. Dit is belangrijk omdat Google dit ook kan waarderen. Een gastblog levert je dus niet alleen directe bezoekers op, maar zorgt er ook voor dat je zelf hoger in de zoekresultaten zult eindigen.
Daarnaast laat je met je gastblog zien dat jij bepaalde kennis hebt op jouw vakgebied. Je wordt zo al snel gezien als een expert en daarmee interessant voor potentiele klanten.
Schrijf vooraf het artikel
Voordat je contact opneemt voor je gastblog wil je eigenlijk al helemaal gereed zijn. Het is natuurlijk veel mooier om te vragen of je een gastblog mag plaatsen wanneer je al direct het artikel ter goedkeuring aanlevert. Je wil het zo makkelijk mogelijk maken om een positief antwoord te krijgen dus zorg ervoor dat het artikel voldoet aan de richtlijnen en voorzien is van afbeeldingen (lever deze in het juiste formaat aan als losse bestanden, niet ingesloten in een Word document).
Schrijf een uniek artikel
Blogs zitten niet te wachten op het herkauwen van content. Zorg ervoor dat het artikel dat jij schrijft uniek is en dus niet al eerder verschenen is op tientallen andere blogs. Als je jouw artikel exclusief aanbiedt als gastblog aan één partij dan zal dit eerder geplaatst worden dan een artikel dat ook op andere sites te lezen is (of zal zijn).
Voeg je eigen verwijzing toe
Je schrijft een gastblog om ook verwijzingen naar jouw website te krijgen. Vergeet daarom zeker niet om onderaan je artikel kort een stukje ‘over de auteur’ toe te voegen. Uiteraard spits je dit ook toe op de manier (en lengte) zoals dit bij andere blogs vermeldt staat op de site. Door zelf een stukje over de auteur (jezelf) op te nemen kan dit ook niet vergeten worden en heb je controle over hoe je jezelf neer zet op de site.
Voeg ook een fotootje van jezelf toe indien dit gebruikelijk is op het blog waarop je jouw gastblog graag ziet verschijnen.
Wat je overigens niet moet doen is jouw gastblog vullen met links naar je eigen site. Alleen als jouw site absoluut relevant is kun je een linkje toevoegen. In veel gevallen staat er in een artikel zelf geen directe link naar jezelf, maar zet je deze in het ‘over de auteur’ stukje.
In een gastblog schrijf je dus ook niet over jezelf. Je schrijft over iets wat interessant is voor de doelgroep. Stel je biedt een dienst aan voor het bijhouden van je administratie. Je schrijft dan geen gastblog over jouw dienstverlening (‘vereenvoudig je administratie met ons product’), maar je laat zien hoeveel kennis over administreren je hebt. Bijvoorbeeld met een artikel met ’10 tips om minder belasting te betalen’.