Heb je het niet meer naar je zin bij je huidige baan? Of heb je momenteel helemaal geen baan? Dan is het heel begrijpelijk dat je zo snel mogelijk (weer) aan de slag wil gaan. Het kan dan heel frustrerend zijn om meerdere sollicitatiebrieven te versturen of sollicitatiegesprekken te voeren zonder dat dit ergens op uitdraait. Misschien voel je je machteloos, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kansen op een nieuwe baan te vergroten. Er zijn een namelijk een paar fouten die veel worden gemaakt in het sollicitatieproces. In deze blog zetten we er een aantal voor je op een rijtje, zodat jij deze kunt voorkomen!
Zoektocht beperken tot een vacaturesite
Als je op zoek bent naar een baan, zul je misschien als eerste gaan zoeken naar vacatures op een vacaturesite. Maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden! Gebruik bijvoorbeeld social media in je zoektocht. Op LinkedIn zijn er veel recruiters actief, en er worden leuke vacatures geplaatst. Daarom kan het een goede keuze zijn om LinkedIn actief te gebruiken. Je kunt je ook inschrijven bij een uitzendbureau. Een uitzendbureau kan je helpen bij het vinden van een baan. Er is heel veel keuze, en daarnaast kan het uitzendbureau je helpen met je cv en motivatiebrief. Als je op zoek bent naar een baan in de bouw in Goes, kun je terecht bij Vakmasters Goes. Ook door te netwerken vergroot je jouw kansen op een baan.
Altijd hetzelfde cv en dezelfde motivatie
Veel mensen die op zoek zijn naar een baan, willen zoveel mogelijk sollicitatiebrieven versturen in een zo kort mogelijke tijd. Om zo snel mogelijk te kunnen werken, passen zij hun cv en motivatiebrief niet aan, en dat is een grote fout! Als je overhaast motivatiebrieven gaat kopiëren voor verschillende werkgevers, kan het namelijk dat je per ongeluk vergeet om een naam te veranderen. En dat komt heel onprofessioneel over. De eerste indruk is dan negatief, waardoor je meteen al begint met een achterstand ten opzichte van andere kandidaten. Daarnaast is een motivatiebrief bedoeld om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten en om je toegevoegde waarde voor het bedrijf te vertellen. En die kan nooit voor elk bedrijf hetzelfde zijn. Elk bedrijf heeft namelijk een eigen cultuur en een eigen markt, en dat zijn juist punten waarop jij het verschil kunt maken. Besteed dus voldoende aandacht aan je motivatiebrief en stem je brief af op het bedrijf. Hetzelfde geldt voor je cv, niet alle ervaring is namelijk relevant voor elke vacature. Je cv is het meest effectief als je de meest relevante ervaring vermeldt. Per vacature, bedrijf en functie verschillen de werkzaamheden, dus stem hier je cv op af!
Te weinig voorbereiding
Mag je op gesprek komen? Dat is natuurlijk heel goed nieuws! Het is wel belangrijk om je heel goed voor te bereiden, en niet te denken dat je de baan al binnen hebt. Zorg er dus voor dat je je goed inleest in het bedrijf en de functie, verschillende vragen en antwoorden voorbereid en dat je er verzorgd uitziet.