Buitenlampen op zonne-energie zijn steeds meer in trek. Vier redenen waarom solar lampen zo populair zijn.
1. Het gemak
Vroeger was alles beter… of toch niet? Er was namelijk een tijd dat er nog geen buitenlampen op zonne-energie bestonden. Om een buitenlamp op te hangen moest men eerst stroom zien te vinden, als we niet zo ver terug in de tijd gaan waarin men voor verlichting nog aangewezen was op olielampen en kaarsen.. Stroom wordt geleverd uit een stopcontact of uit een contactdoos. Door middel van een gat in de muur en een lange kabel achter de dakgoot lukt het wellicht om de achterkant van je schuur of je carport te voorzien van een buitenlamp. Erg fraai is het niet en het kost je waarschijnlijk een groot deel van je weekend. Die tijd is gelukkig voorbij; tegenwoordig heb je al een buitenlamp op zonne-energie voor slechts een paar euro. Dit zijn lampen die in de meeste gevallen op de bovenkant een zonnepaneel hebben. In de lamp zit een oplaadbare accu, die automatisch overdag door het zonnepaneel wordt opgeladen. Geen gedoe meer met kabels: het ophangen van een buitenlamp was nog nooit zo eenvoudig.
Er zijn overigens ook buitenlampen die geleverd worden met een los zonnepaneel met een kabel van vijf of acht meter. Het grote voordeel van buitenlampen met een los zonnepaneel is dat je ze ook op kunt hangen op plekken die weinig zonlicht vangen.
Net als buitenlampen op stroom is verlichting op zonne-energie met verschillende opties verkrijgbaar, bijvoorbeeld met bewegingssensor en/of met dag/nacht-sensor, zodat je niet iedere avond handmatig de lamp hoeft aan te zetten.
2. Het milieu
Naast corona is het milieu waarschijnlijk het meest besproken item van dit moment. We moeten allemaal ons steentje bijdragen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Terwijl veel oude buitenlampen wellicht nog voorzien zijn van spaar-, halogeen- of zelfs gloeilampen, en daarmee relatief veel stroom verbruiken, verbruikt een buitenlamp op zonne-energie geen stroom van het lichtnet. Deze laatste draagt dus in het geheel niet bij aan de uitstoot die gepaard gaat bij ‘normale’ elektriciteit dat in Nederland en in het jaar 2021 nog altijd voor het grootste deel wordt opgewekt met fossiele brandstof.
Men kan stellen dat kunststof dat gebruikt wordt voor het maken van de zonne-energie-lamp gewonnen wordt uit aardolie en daarmee schadelijk is voor het milieu. Maar het tegendeel is waar. Het maken van plastic (ABS) voor producten is een veel nuttigere toepassing voor aardolie dan het te verbruiken als brandstof. En een buitenlamp op zonne-energie, gemaakt van ABS, verdwijnt niet in de atmosfeer; dit gebeurt wel met de benzine (tevens gemaakt van aardolie) dat de auto verbrandt om vooruit te komen naar de tuinlampenwinkel.. Daarom is het gebruiken van aardolie voor producten zo slecht nog niet en raden we aan om je nieuwe buitenlamp op zonne-energie online te bestellen. Een ritje van de bestelauto van de postbezorger is beter voor het milieu dan wanneer elk van ons voor zo’n aankoop in de auto stapt. Hiernaast gaat de kunststof van een tuinlamp erg lang mee en kan deze na de levensduur van de lamp gerecycled worden.
3. Je portemonnee
Een buitenlamp op zonne-energie is niet duurder dan een gewone buitenlamp. Ook bespaar je geld op de kabel, omdat die overbodig is. En zelfs als je aan elke meter buitenmuur een wandlamp op zonne-energie hangt, zal je energierekening niet stijgen.
4. Veiligheid
Een buitenlamp op zonne-energie met bewegingssensor kan enige extra veiligheid bieden tegen inbrekers. Inbrekers zijn nachtdieren, ze werken graag ‘s nachts en worden liever niet door mensen gezien. Erg vervelend wanneer er plots een lamp aanknipt zodra de inbreker over een schutting klimt.