De wijnproductie (inclusief wijnbereiding, wijnbereiding of wijnbereiding ) verwijst naar de productie van alcoholische drank wijn uit geplette druiven of druivenmost . Het kan worden onderscheiden volgens de soms verschillende processen in de productie van witte wijn en rode wijn.
Witte wijn
Tegenwoordig worden witte wijndruiven meestal verwerkt in een grotendeels reductieve staat en gefermenteerd en gerijpt tot witte wijn .
Rode wijn
Het belangrijkste verschil met witte wijn is de volgorde van de werkstappen. Indien nodig wordt niet de most maar de puree verrijkt (toegevoegde suiker) en vergist. Dit gebeurt omdat bijna alle kleurstof in de schil van de druiven zit. Deze kleurstoffen komen vrij uit de schillen van rood fruit door de geproduceerde alcohol. Het wordt pas geperst na de fermentatie
Rose wijn
Echte roséwijnen worden gemaakt van rode wijndruiven, het proces is vergelijkbaar met de productie van witte wijn, maar de puree mag een paar uur rusten en fermenteren, zodat een deel van de kleurstof uit de schil van de rode wijndruiven wordt verwijderd. In sommige gevallen wordt roséwijn ook verkregen door na enkele uren of dagen ongeveer 10 tot 15 procent van het volume uit het rodewijnbeslag te verwijderen ( Saignée- proces). De zo verkregen roséwijn is veelal dieper van kleur en sterker, maar minder fruitig. In de zogenaamde Rotling worden witte en rode wijndruiven samen gepureerd of de reeds afgewerkte puree gemengd . Het persen moet echter samen gebeuren.