De kosten voor een traprenovatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld betaal je tussen de 1250 en 3500 euro voor een professionele traprenovatie. Tussen deze bedragen zit natuurlijk een groot verschil. De uiteindelijke kosten zijn onder andere afhankelijk van de soort trap en jouw wensen. In dit artikel nemen we je mee in de prijsopbouw voor een traprenovatie.
Wat kost een gemiddelde traprenovatie?
Het grootste gedeelte van de huishoudens in Nederland beschikt over een gedraaide trap met 12 of 13 treden. Laat je voor zo’n trap een professionele traprenovatie uitvoeren? Dan betaal je gemiddeld tussen de 1750 en 2250 euro. Dit is uiteraard afhankelijk van de trapbekleding en jouw wensen. Heb je een zeer eenvoudige rechte trap? Dan kun je rekenen op gemiddelde kosten rond de 1500 euro.
De kosten zijn afhankelijk van de trapsoort
Er bestaan diverse soorten trappen. Iedere trapsoort neemt weer andere kosten met zich mee. Voorbeelden van trapsoorten zijn onder andere een open trap, een gesloten trap, een rechte trap of een trap met een draai.
Voor een open trap betaal je minder dan voor een rechte trap omdat je hier gewoonweg minder materiaal voor nodig hebt. En voor een trap met een draai erin betaal je meer dan voor een rechte trap. Daarnaast spreekt het voor zich dat een traprenovatie voor zes traptreden goedkoper is dan voor een trap met twintig treden. Tot slot bepalen de breedte en de diepte van de trap hoeveel materiaal er nodig is voor de traprenovatie.
Voor welke materiaalsoort ga je?
De volgende factor die bepalend is voor de kosten van jouw traprenovatie is de trapbekleding. Ieder materiaal trapbekleding neemt weer andere kosten met zich mee. Materiaalsoorten waar je uit kunt kiezen zijn onder andere tapijt, vinyl, laminaat of hout. Bij deze materiaalsoorten kun je rekening houden met de volgende kosten:
- Tapijt: gemiddeld 43 euro per overzettrede
- Vinyl: gemiddeld 53 euro per overzettrede
- Laminaat: gemiddeld 33 euro per overzettrede
- Hout: gemiddeld 63 euro per overzettrede
De prijzen die wij hierboven benoemen zijn de gemiddelde kosten die je hiervoor kwijt bent. De kosten zijn per overzettrede, inclusief BTW en exclusief montagekosten.
Zelf doen of de traprenovatie uitbesteden?
Wanneer je veel geld wil besparen kun je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de traprenovatie. Je betaalt dan uitsluitend voor het materiaal. Echter raden wij het in de meeste gevallen af om zelf aan de slag te gaan met jouw traprenovatie. Dit komt omdat het vrijwel onmogelijk is om dezelfde kwaliteit te leveren als een professionele traprenovatie specialist. Hierdoor valt het resultaat eigenlijk altijd tegen.
Heb jij al enige ervaring met het uitvoeren van traprenovaties? Dan kun je de uitdaging natuurlijk altijd aangaan. Heb jij hier geen ervaring mee? Schakel dan een specialist in. Als je kosten wil besparen kun je er beter voor kiezen om de trap achteraf zelf te schilderen of te beitsen.
Uit deze extra’s kun je kiezen om de trap te verfraaien
De volgende factor die de uiteindelijke kosten voor jouw traprenovatie bepaalt is de keuze voor extra’s om jouw trap te verfraaien. Deze optionele extra’s zijn niet noodzakelijk, maar ze kunnen wel van toegevoegde waarde zijn op jouw trap. Uiteraard geldt: hoe meer optionele extra’s, hoe hoger de kosten voor je traprenovatie zullen oplopen. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed te kijken welke optionele extra’s er zijn en hoeveel deze kosten.
Daarom nemen we hieronder enkele voorbeelden van optionele extra’s met je door. De prijzen die we hieronder benoemen zijn gemiddeld en exclusief montagekosten.
- Antislip strips: hiermee is het niet meer mogelijk om uit te glijden op de trap. De kosten liggen tussen de 2 en 14 euro per vierkante meter.
- Maantjes: hiermee is het niet meer mogelijk om op de trap uit te glijden. Daarnaast wordt hierbij het schilderwerk behouden. Per maantje betaal je tussen de 15 en 60 euro.
- Verlichting: hiermee creëer je een zeer moderne look. Hoe gaaf is het om verlichting op je trap te hebben? Per LED strip of spotlight betaal je tussen de 10 en 40 euro.
Waar moet nog meer rekening mee gehouden worden?
We hebben het in dit artikel tot nu toe voornamelijk gehad over de traprenovatie zelf en hoe de nieuwe trap er na dit proces uit komt te zien. Maar heb jij ook al nagedacht over wat er met de oude (huidige) trapbekleding moet gebeuren?
Je kunt ervoor kiezen om de oude trapbekleding zelf te verwijderen. Dit is in de meeste gevallen geen hele lastige klus. Het is dus een zeer goede manier om op kosten te besparen. Echter is het in sommige gevallen juist beter om hier wel een specialist voor in te schakelen. Een specialist weet namelijk precies hoe de trap moet worden achtergelaten om een goede basis te bieden voor de traprenovatie.
Schakel je een vakspecialist in om de oude trapbekleding te verwijderen? Dan worden de uiteindelijke kosten voor de traprenovatie vanzelfsprekend ook hoger. Echter scheelt het jou ontzettend veel tijd en je bent er zeker van dat het werk vakkundig uitgevoerd wordt. De specialist neemt de oude trapbekleding ook mee zodat jij dit niet hoeft weg te gooien.
Zo kun jij besparen op jouw traprenovatie
Een traprenovatie is voor veel mensen een flinke investering. De kosten voor een traprenovatie kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Toch heb je een groot gedeelte van de uiteindelijke kosten zelf in de hand. Daarom geven wij jou twee handige tips om te besparen op jouw traprenovatie.
1: Vergelijk verschillende vakspecialisten en bespaar
Een traprenovatie is 100% maatwerk. Daarom is het ook mogelijk om hier geld op te besparen. Dit doe je door verschillende vakspecialisten met elkaar te vergelijken en erachter te komen bij welke vakspecialist je het goedkoopst uit bent. Maar hoe vind je een kwalitatieve vakspecialist tegen een vriendelijke prijs? Daarmee kan vergelijktraprenovatie.nl jou helpen. Vraag gratis offertes aan van verschillende vakspecialisten en ontdek welke vakspecialist het beste bij jou past. Op die manier houd je geld én tijd over voor de leuke dingen in het leven.
2: Kies altijd voor een vakspecialist in de omgeving
Veel bedrijven brengen voorrijkosten in rekening voor het op en neer reizen naar jouw locatie. Wanneer een bedrijf vanuit de andere kant van Nederland moet komen kunnen de kosten natuurlijk behoorlijk oplopen. Kies daarom altijd voor een vakspecialist uit de omgeving. Wanneer je een offerte aanvraagt bij vergelijktraprenovatie.nl kun je direct het gebied selecteren waar je de opdracht uit wil laten voeren. Hierdoor hoef jij jezelf niet druk te maken over de voorrijkosten.
Wat kost een traprenovatie in jouw situatie?
Je weet nu wat een gemiddelde traprenovatie kost en waarop de uiteindelijke kosten gebaseerd zijn. Maar wat kost een traprenovatie in jouw situatie precies? Om erachter te komen wat een professionele traprenovatie jou precies gaat kosten kun je gratis offertes aanvragen van diverse vakspecialisten. Op die manier kom jij erachter welke vakspecialist het beste bij jou past.